Visitor


Contact Me


Email : be_baby_face@yahoo.com

Followers

Tuesday, May 11, 2010

Kereta Viva boleh drift ke

Ada yang kata mustahil Viva boleh drift. Ada juga yang kata kereta pacu depan mana boleh drift. Boleh sliding je. Banyak lagi statement yang menafikan bahawa kereta pacu depan atau FWD atau FF tidak boleh drift.

D1 adalah sukan drift bertaraf antarabangsa. Kereta yang menyertai D1 sememangnya kereta yang diakui boleh melakukan aksi drift kerana aksi drift adalah WAJIB dalam sukan ini. Antara kereta yang menyertai D1 adalah kereta jenis pacu depan.

Walaubagaimanapun aksi drift yang dilakukan oleh kereta jenis ini kurang menarik berbanding kereta pacu belakang. Drift yang dilakukan juga tidak boleh bertahan lama berbanding kereta pacu belakang. Kelajuan kereta juga akan banyak berkurangan sekiranya kereta pacu depan melakukan drift. Oleh kerana sebab-sebab ini, kereta pacu depan tidak lagi menyertai D1. Bukan kerana tidak boleh drift tetapi kerana faktor persaingan yang sangat tidak menyebelahi kereta jenis ini.

Saya percaya bahawa kebanyakan pengguna kereta di Malaysia menggunakan kereta pacu depan. Sekiranya anda berdrift sekadar untuk suka-suka, anda tidak perlu risau untuk menukar kereta. Anda masih boleh drift menggunakan kereta anda. Apa yang diperlukan adalah teknik yang betul. "Have fun with your car".
Sekadar berseronok dengan kereta sendiri. Pastikan trafik atau lalulintas dalam keadaan yang terkawal. Kamera mount di tingkap passenger seat. Kalau nak tengok dari luar, sori la..... Siapa je nak jadi cameraman. Hihihi.....

0 comments