Visitor


Contact Me


Email : be_baby_face@yahoo.com

Followers

Samsung Galaxy Tab

Samsung Galaxy Tab.

Motorola

Motorola.

Galaxy Note

Galaxy Note.

Blackberry Dakota

Blackberry Dakota.

Apple iPhone

Apple iPhone.

Sunday, June 24, 2012

Tayar untuk RC Drift

Langkah paling mudah untuk membolehkan kereta RC anda drift adalah menggunakan tayar yang sesuai. Sekiranya anda membeli kereta RC yang standard, biasanya ia dilengkapkan dengan tayar getah yang mempunyai grip. Sangat sesuai untuk touring.





Ini merupakan contoh tayar untuk touring

Tayar ini mempunyai daya cengkaman yang tinggi yang mana agak kurang sesuai untuk mendrift. kereta RC anda. Sekiranya anda menggunakan tayar seperti ini, bukan kereta anda tidak dapat drift cuma ia agak sukar. Bukan sahaja sukar untuk mendrift, malah sukar juga untuk mengawalnya semasa mendrift







Untuk itu, anda memerlukan tayar yang sesuai untuk mendrift. Tayar yang digunakan adalah lebih keras kerana mempunyai unsur PVC. Dengan ini tayar kereta RC anda akan lebih mudah untuk spin. Apa yang perlu anda lakukan hanya fokus untuk mengawal ayunan drift kereta RC anda. 





Ini merupakan contoh tayar yang digunakan untuk mendrift

Tayar untuk drift ada pelbagai jenis juga berdasarkan permukaan jalan tempat anda bermain kereta RC anda. Sebagai contoh permukaan simen, karpet dan sebagainya.




Thursday, May 24, 2012

Chiller Untuk Akuarium Air Laut



Inilah dia chiller yang akan digunakan untuk menyejukkan air laut dalam akuarium saya. Ambil second-hand punya. Ada la kene repair sikit sebab ada leaking. Kalau air tawar boleh tahan la tapi kalau air laut, melekit-lekit nanti. Lepas balik kerja, saya repair mana-mana bahagian yang leaking. Lepas tu apa lagi, sesi test-run lah... Alhamdulillah selepas semalaman saya biar air running, takde masalah. 

Sebelum ni saya menggunakan peti sejuk untuk menyejukkan air dalam akuarium air laut saya. Sedikit pengubahsuaian perlu dibuat pada peti sejuk berkenaan. Kelemahannya ialah saya tidak dapat mengawal suhu air dalam akuarium seperti mana yang saya mahu.



Beginilah rupanya peti sejuk yang digunakan untuk menyejukkan air dalam akuarium.



Chiller digunakan untuk menggantikan peti sejuk. Sistem saliran menjadi lebih mudah.


Dengan menggunakan chiller, saya bebas menetapkan suhu air dalam akuarium seperti yang telah disetkan pada chiller. Buat masa ini, saya biarkan dulu akuarium air laut saya dengan beberapa hidupan sahaja iaitu 2 ekor nemo, anemone, 2 ekor tapak sulaiman dan 2 ekor ketam. Test-run-mode.

Selepas selesai test-run-mode nanti, baru saya akan isi lagi beberapa hidupan marin ke dalam akuarium air laut saya nanti.



Antara penghuni akuarium air laut saya semasa saya masih menggunakan peti sejuk sebagai penyejuk air.



Saturday, May 12, 2012

Patrick Star In Aquarium

Kenal dengan Patrick Star? Salah satu watak dalam siri animasi Spongebob Squarepant iaitu seekor tapak sulaiman berwarna merah jambu, kawan baik kepada Spongebob.

Dalam akuarium marin saya juga mempunyai tapak sulaiman.








Nak tengok tapak sulaiman bergerak? Saya sengaja meletakkan tapak sulaiman tersebut dalam keadaan terbalik. Sekiranya anda melihat video ini dengan sabar sehingga tamat, anda boleh lihat tapak sulaiman tersebut bergerak membetulkan semula posisinya kemudian bergerak ke tempat yang dia mahu pergi.





Thursday, April 26, 2012

Nemo Anemone dan Crab???

Lampu metal halide untuk akuarium marin belum lagi saya test samada masih ok ke tak. Jadi buat sementara waktu, saya menggunakan downlight je dulu. Walaupun kecerahan dan juga kelvin cahaya dari downlight tidak setanding metal halide, tapi untuk sementara waktu boleh la.

Cahaya yang cukup bukan sekadar memberikan pemandangan yang cantik untuk kita lihat hidupan marin ini. Tetapi sebenarnya cahaya tersebut turut diperlukan oleh terumbu karang atau coral reef untuk tumbesarannya. Cahaya dan garam mineral yang mencukupi akan memastikan terumbu karang atau coral reef dapat membesar dengan sihat dan cantik. Lebih kurang macam tumbuhan-tumbuhan juga.





Ada pulak crab atau ketam kecil ni. Orang kata kalau nak bela coral reef, kalau boleh elakkan ada ketam. Ini kerana ketam tersebut akan makan coral reef tersebut. Tapi buat sementara waktu, saya biarkan dulu. Saya cuba perhatikan apa yang berlaku. Setakat pemerhatian beberapa hari ni, ketam tersebut seolah-olah mencuri makanan coral. Kalau diperhatikan, sebahagian coral juga mempunyai satu bahagian yang kelihatan seperti mulut. Sesungut yang banyak itu sekali-sekala seolah-olah menyuap makanan ke mulutnya.



Memang leka kalau tengok keindahan makhluk ciptaan Allah ni. Subhanallah.....


Monday, April 23, 2012

Finding Nemo Begins ~ Again

Weekend aritu, saya ada pameran di Semporna sempena dengan Regatta Lepa. Regatta Lepa ini disambut oleh masyarakat Semporna setiap tahun, khususnya kaum Bajau. Ia boleh juga dikatakan seperti Pesta Air. Bukan saya sahaja yang membuat pameran di situ (mewakili Kolej Komuniti) bahkan banyak lagi organisasi lain yang turut ada tak kira agensi kerajaan atau swasta.

Salah satu booth pameran yang ada di sana adalah dari Jabatan Perikanan. Booth ini ada menunjukkan tentang bahaya bom ikan dan juga cara mengenalpasti ikan yang mati kerana bom ikan atau bukan. Ikan yang mati kerana bom ikan, bila dipicit badannya akan lambat menganjal dan mungkin akan terus tenggelam. Ini kerana tulang dan isinya sudah pecah akibat letupan bom ikan.

Di booth ini juga terdapat pameran ikan air masin seperti nemo, terumbu karang (coral reef), lobster dan lain-lain lagi. Memang menarik. Dan apa yang bestnya, selepas berbual-bual dengan salah seorang di booth berkenaan, beliau bersetuju untuk memberi saya ikan nemo tersebut bersama dengan "rumahnya". Kalau sesiapa yang pernah menonton cerita Finding Nemo akan tau apa dia "rumah" ikan nemo ni.

Selepas berjaya mendapatkan bekas yang sesuai, saya berjaya membawa balik nemo dan "rumahnya" ke Tawau. Disebabkan dah lama akuarium marin saya tak berfungsi, maka bertungkus lumus la saya satu malam untuk membersihkannya dan juga membancuh air masin dengan garam khas bagi menggantikan air laut. Selepas dibiarkan semalaman, selepas pulang dari kerja tadi, baru la saya menempatkan nemo dan juga "rumahnya".



Inilah dia nemo dan "rumahnya" selepas 3 jam ditempatkan di dalam akuarium. Ketika gambar ini diambil, saya hanya menghidupkan lampu Moon Light sahaja.




Sempat juga saya rakamkan aksi nemo ini.

Dah lama rasanya tak tengok macam ni di rumah sendiri. Kali terakhir adalah pertengahan tahun 2010 dimana pada ketika itu, saya berkursus selama hampir sebulan. Pada ketika itu hanya isteri saya yang menjaga akuarium marin. Malangnya pada ketika itu juga beberapa perkakasan gagal berfungsi dan isteri saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan. Akibatnya kesemua hidupan dalam akuarium tersebut mati.


Tuesday, April 17, 2012

Video Singkat di Web Rasmi Kolej Komuniti Tawau

Semasa mesyuarat semalam, webmaster bagi web rasmi Kolej Komuniti Tawau memaklumkan bahawa video singkat yang saya buat berkaitan Kolej Komuniti Tawau digunakan dalam laman web rasmi Kolej Komuniti Tawau. Tapi sebab tengah bermesyuarat, lepas tu terus terlupa.

Sekarang baru la teringat balik, dan terus la check website kolej.




Diharapkan ianya dapat membantu.

Sekiranya ada kelapangan lagi, InsyaAllah saya akan cuba buat video berkaitan kolej lagi.

Terima kasih diucapkan kepada mana-mana pihak yang terlibat secara sedar atau tidak sedar, yang mana bahan-bahan yang saya gunakan mungkin bersumber dari usaha mereka.


Thursday, March 1, 2012

Video Singkat Kolej Komuniti Tawau

Tiba-tiba pulak terasa ada masa lapang nak buat video-video pendek ni. Sama ada memang video yang direkod atau gambar-gambar yang dikompilasikan berlatarbelakangkan muzik tertentu. Sebelum ni buat video RC Drift. Datang pulak idea nak buat untuk kolej pulak.

Dengan berbekalkan bahan yang ada dalam laptop ni, sama ada gambar yang sendiri ambil atau yang rakan-rakan sepejabat ambil, atau yang diedit sendiri atau pun yang diedit oleh rakan-rakan sepejabat, maka masa yang diambil takde la lama untuk siapkan video singkat ni. Adalah sekitar sejam lebih mengatur gambar-gambar  dan synchronizekan dengan muzik.

Kebetulan sekarang ni jugak tengah try main gitar. Saje je la, isi masa lapang. Sebab nak try pun cuma sekadar nak try main gitar lagu Canon je. Huhuhu... Try main yang versi rock dan versi akustik.



Ni versi akustik, saya ikut versi Trace Bundy. Dan sememangnya saya tak reti main gitar lagi.

Memandangkan sekarang tengah kemaruk main lagu ni, maka lagu ni juga lah yang digunakan untuk dijadikan lagu latarbelakang video yang dibuat. Huhuhu... Lagu Canon versi Trace Bundy. Tapi yang saya gunakan dalam video ini adalah yang dimainkan oleh Sandra Bae.



Ni la hasil video yang disunting dalam masa sejam lebih. Harap ia dapat memberi sedikit info berkaitan Kolej Komuniti Tawau.


Wednesday, February 1, 2012

RC Drift di tempat parking rumah

Layan drift dengan kereta RC ni, ada pulak kawan-kawan yang minat. Kat tempat kerja tu ada juga la 3, 4 orang yang mula join walaupun belum sampai tahap RC tegar. Hehehe... Syok jugak layan kereta RC ni ramai-ramai. Yang minat touring ada, yang minat off-road ada, yang minat drift pun ada. Saya lebih minat drift. 

Tapi kalau drift kat tempat luas macam tu je, sampai satu masa nanti bosan jugak, macam saya la. Mula la nak buat litar ke trek ke... Mula-mula tu pusing kon je la. Pastu pusing bentuk nombor 8. Pastu mula la nak main dalam trek. Baru syok, thrill. Macam drift kat jalan raya. Hehehe...

Cuma masalahnya kawan-kawan yang baru join ni baru nak belajar. Jadi, nak main kat trek pun, layan sendiri gak la. Hehehe... Last-last try buat trek kat rumah. Bila-bila pun boleh layan.

Bila buat video jadi lagi tambah syok bila tengok balik.



Trek di tempat parking rumah


Seperti biasa, sendiri main kereta RC, sendiri set kamera, sendiri juga yang edit video. Malam tadi lepas isyak start buat editing sampai la pukul 10.30 malam. Pastu upload kat YouTube pun ada la ambil masa dekat sejam.




Sunday, January 1, 2012

Seperti New Year pada tahun-tahun yang lalu, sejak saya ada kamera DSLR, saya akan pergi memburu bunga api atau fireworks. Dan seperti biasa, lokasi yang biasa saya pergi adalah di Tawau Golf Club, Tanjung Batu, Tawau. Pertunjukkan bunga api di sini biasanya tidak kurang selama 10 minit secara non-stop.

Kebetulan saya pergi, isteri dan anak turut ikut sama. Bukan kerana nak celebrate tahun baru, tapi lebih kepada nak tengok pertunjukkan bunga api. Memang syok tengok bunga api ni... Tidak hairan la ada yang sanggup berbelanja beribu-ribu ringgit untuk membakar bunga api tersebut. Ia sememangnya satu panorama yang indah.


Beberapa minit sebelum countdown untuk tahun baru


Tepat jam 12.00 malam, bertukar la tarikh kepada 1 Januari 2012. Maka bermulalah pertunjukkan bunga api.

















Ini adalah antara yang dapat saya upload di sini. Banyak yang diupload di Facebook.

Link album berkaitan di Facebook https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2413176250219.272074.1275685691&type=1&l=0e1d45600e



Dalam masa yang sama, saya juga turut merakam video pertunjukkan bunga api tersebut walaupun tidak dapat merakam sepenuhnya dari awal hingga akhir.



Menggunakan Nikon D5000



Menggunakan Nokia N97 mini


Sekadar berkongsi, tapi bukanlah tips yang paling tepat :


  • paling penting, perlu ada tripod
  • elok menggunakan alat trigger seperti remote trigger bagi mengelakkan gegaran atau shaking semasa snap gambar
  • kalau ada lens yang wide lagi bagus tapi saya menggunakan kit lens 18-55mm sahaja
  • manual focus dan set fokus pada infiniti
  • shoot di kawasan yang gelap
  • apperture biar kecil, biasanya saya guna f/16 atau f/22
  • untuk shutter speed biasanya saya guna "bulb" sahaja... terpulang berapa lama nak open shutter


Ini merupakan beberapa perkara yang saya buat untuk shoot gambar firework. Tapi kadang-kadang tak guna tripod pun. Tapi pegang kamera kene betul-betul steady la... Agak penat nak steady lama-lama.



Sunday, December 11, 2011

Gerhana Bulan Penuh

Malam tadi merupakan salah satu malam yang mana rakyat Malaysia diberi peluang oleh Allah untuk melihat fenomena alam yang dikenali sebagai gerhana bulan penuh. Gerhana bulan berlaku ketika bulan purnama dan ketika itu bulan berada selari dengan bumi dan terlindung daripada matahari. Dengan kata lain, pada ketika ini bulan berada dalam bayang-bayang bumi.

Kebetulan malam tu saya menghadiri majlis perkahwinan rakan. Selesai majlis makan-makan lebih kurang jam 9 malam, saya dan keluarga dengan segera pulang ke rumah. Masa bertolak, sekitar jam 7 malam, saya lihat di langit, bulan masih penuh lagi. Setibanya di rumah, tanpa melengahkan masa, saya terus mengeluarkan kamera saya bersama tripod. Apa nak buat. Orang tengok bulan guna teleskop. Tapi saya tidak mempunyai teleskop, kamera dengan lensa zoom je la yang ada. Jadi laaaa..... Daripada takde langsung. Hihihi... Tak perlu pergi jauh-jauh. Dalam laman rumah je.

Untuk makluman, saya berada di Tawau pada ketika saya menyaksikan fenomena gerhana bulan ini.



Ni je la peralatan yang saya guna untuk memerhati fenoma gerhana bulan.



Pada 10.19pm
Gambar agak shaky sikit. Terlebih lama pulak shutter dibuka. Dah macam nak buat star-trail la pulak



Pada 10.31pm
Gerhana bulan sedang berlaku. Sengaja bagi exposure lama sikit




Pada 10.57pm
Gerhana bulan sedang berlaku. Exposure pada tahap yang agak normal



Pada 11.23pm
Cahaya bulan mula kembali menyinar. Bulan mula keluar dari bayang-bayang bumi




Pada 11.31pm
Hampir separuh permukaan bulan sudah keluar dari bayang-bayang bumi




Pada 11.42pm
Separuh permukaan bulan sudah keluar dari bayang-bayang bumi





Pada 12.06am
Gerhana bulan hampir berakhir





Pada 12.26am
Gerhana bulan berakhir




Sempat juga saya merakamkan video selama beberapa minit. Walaubagaimanapun visual video tidak berapa jelas.






Kita disunatkan untuk melakukan Solat Sunat Gerhana pada bila-bila masa berlakunya fenomena gerhana ini sebagai tanda mengagungkan kejadian Allah.



Dalam masa yang sama, ada juga rakan lain yang berjaya merakamkan fenomena gerhana bulan ini dengan lebih cantik. Gambar diambil di Sandakan, Sabah.




Camera setting: Date: 12/10/11
Time: 10:14:17 PM
Model: NIKON D3S
Firmware: Capture NX 2.2.8 M
Frame #: 2670
Lens (mm): 500 ISO: 2000
Aperture: 4
Shutter: 1/4
Exp. Comp.: -2.3
Program: Aperture Priority
Focus Mode: AF-C
White Bal.: 4350K ICC
Profile: Nikon sRGB 4.0.0.3002

Image was cropped (not to mention Abby, my 5yrs old 'monkey' was running around the tripod...)
Photo: Cede Prudente www.cedeprudente.com Photographs are property of Cede Prudente Photography , downloading is disallowed without written permission.




Ini pula merupakan petikan daripada Utusan Malaysia Online.


Gerhana bulan penuh yang dirakam di Johor Bahru, malam tadi.


KUALA LUMPUR 10 Dis. – Kira-kira 3,000 pengunjung bertumpu di Planetarium Negara untuk menyaksikan gerhana bulan penuh yang terakhir pada tahun ini bermula pukul 7.35 malam hingga 1.30 pagi.

Fenomena itu hanya dapat disaksikan semula oleh rakyat Malaysia pada 2014.

Pengarah Planetarium Negara, Azreena Ahmad; Ketua Pengarah Agensi Angkasa Negara (Angkasa), Dr. Mustafa Din Subari dan Timbalannya, Dr. Nordin Ahmad turut menyertai orang ramai menyaksikan fenomena itu.

Azreena ketika ditemui berkata, gerhana bulan akan berlaku ketika fasa bulan penuh dan apabila ia melintasi bayang bumi.

“Gerhana pada malam ini bermula dengan fasa penuh penumbra pada pukul 7.34 malam (waktu tempatan), tetapi kesan gerhana masih tidak dapat diperhatikan memandangkan bulan merentasi bayangan penumbra bumi yang kurang gelap.

“Gerhana jelas dapat dilihat semasa bulan memasuki bayang umbra bumi mulai pukul 8.46 malam sehingga gerhana maksimum pada pukul 10.32 malam ini.

“Bulan akan mula keluar daripada bayang umbra bumi pada pukul 10.57 malam dan keluar sepenuhnya pada pukul 12.18 tengah malam ini,” katanya.



Friday, November 25, 2011

RC Drift depan rumah

Minat untuk menceburi sukan drift tu ada. Tapi untuk aktiviti sendiri je la. Takde la sampai nak join team yang  memang layan drift ni. Bukan pandai pun nak drift. Setakat nak try tu boleh la sambil hilangkan boring. Hehehe...

Ada jugak rasa nak ajak kawan-kawan tapi mungkin saya je yang gila kot. Siapa la yang tak sayangkan kereta sendiri kan. Jadi, sampai sekarang la layan sendiri-sendiri. Tapi sejak akhir-akhir ni, timbul pulak idea nak main permainan RC (kawalan jauh) ni. Beli la helikopter dan kereta RC. Dah berbulan gak la beli. Pun layan sorang-sorang gak. Main dengan anak bini je. Hehehe...

Disebabkan main sorang-sorang je, maka tempat bermain adalah depan rumah je la. Kerap main kereta RC berbanding helikopter RC. Macam tak berapa sesuai lak nak main helikopter RC depan rumah. Biasa orang main di kawasan lapang. Main kereta RC pun samada main di tempat parking kereta depan rumah atau di jalan depan rumah.

Hari mula-mula touring mode. Tapi lama-lama macam boring la pulak. Kalau main di trek mungkin syok la jugak. Nak main drag pun lama-lama bosan jugak. Disebabkan makin boring, maka terdrift la pulak kereta RC ni. Macam syok pulak. Cuma yang tak syoknya sebab setting kereta RC ni adalah untuk touring. Maka satu usaha research pun dimulakan untuk mengubah setting kereta RC ni kepada setting untuk drift.

Kebetulan raya haji hari tu balik kampung di semenanjung, maka sempat la ke kedai RC untuk membeli spare part yang berkenaan untuk modify kereta RC supaya lebih syok nak layan drift. Balik je dari kampung, dengan tanpa membuang masa, terus je modify kereta RC. Dan akhirnya berjaya....... Baru syok layan.....

Kalau setting dah ngam, tak susah nak drift. Cuma tinggal nak kawal drift supaya jadi lebih terkawal. Baru la best. Yang tu kene praktis la. Macam biasa, layan depan rumah je la, samada di permukaan simen licin atau di jalan tar. Layan.....



Layan drift kereta RC di jalan tar depan rumah


Layan je la video ni ye... Sendiri kawal kereta RC, sendiri set kamera, sendiri juga yang edit video ni.



Saturday, September 10, 2011

Taufiq dah kemaruk naik motorcycle

Sekarang ni Taufiq dah kemaruk nak naik motorcycle. Bangun pagi je dah sibuk cakap "motorcylce". Eksen betul, cakap omputih. Huhuhu... Tambah pulak dah belikan helmet dia. Pandai pulak tu, nak naik motorcycle je mesti mintak pakaikan helmet.

Sambil-sambil tu, tengok-tengok juga la apa lagi yang tak kena. Boleh pulak minyak 2T meleleh je... Nasib baik minyak 2T. Kalau minyak petrol bahaya jugak. Huhuhu... Hosnya longgar. Bersungguh Taufiq menolong bukakan coverset sebab saya nak betulkan sambungan hos minyak 2T. Bila nak pasang balik coverset, saya hampir mengamuk sebab ada skru yang tak jumpa. Baru je nak marah, tiba-tiba terperasan sesuatu. Rupanya Taufiq dah tolong letakkan skru di tempatnya. Tinggal nak ketatkan je. Hehehe...tau pulak dia mana nak pasang skru tu. Brek belakang pun masih tak berapa cantik lagi cengkamannya.






Boleh la bawa budak kecik ni pusing-pusing keliling taman perumahan.



Untuk kronologi, sila rujuk :